Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen van ongeveer 4 tot en met 12 jaar, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en te helpen. Deze vorm van therapie kan ingezet worden wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren.
Voor kinderen is het vaak te moeilijk of te bedreigend om te praten over wat ze dwars zit. Door te spelen in ‘de verbeelding of fantasiewereld’ kan het kind zich vrij uiten, gedachten en gevoelens ontdekken en verkennen. Wat soms lastig is voor een kind om onder woorden te brengen, lukt in het spel vaak wel! Een kind kan zich ontspannen in het spel en kan daarin zijn gevoelens, gedachten en wensen uiten. Daarnaast kan een kind ervaringen verwerken en experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Al spelend vertelt het kind zijn verhaal:
gebeurtenissen krijgen een plaats. Het vertrouwen van het kind in eigen mogelijkheden wordt hersteld en vergroot. Het kind wordt weer sterker, kan weer verder groeien.
De speltherapeut is voorspelbaar, heeft een empathische en accepterende grondhouding en volgt het kind in zijn spel. De therapeut brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee.
De speltherapeut ziet wat het kind bezighoudt door de thema's waar het kind in het spel mee naar voren komt. Door in te leven, mee te spelen en woorden te geven aan wat het kind ervaart in het spel, kan een kind zijn problemen uiten en een plaats geven. In de therapie hoeft niet (mag wel) over de problemen gepraat te worden, de kracht van de therapie zit in het spel. Door de therapeutische houding van de speltherapeut wordt het spel verdiept.
Het doel van speltherapie is om een (potentieel/dreigende) gestagneerde ontwikkeling van het kind weer op gang te brengen. Het spel geeft het kind gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken, te experimenteren met allerlei vormen van gedrag, waardoor het emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven.
In het volgende filmpje van de NVVS wordt speltherapie ook nog uitgelegd:
De spelkamer is zo ingericht dat het kind met allerlei expressiemateriaal kan spelen, zoals verkleedspullen, zandtafel, poppen, dieren, Playmobil, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, gezelschapsspellen, bouwmaterialen etc. In de spelkamer mag het kind, binnen veilige grenzen, bepalen met wat en hoe het speelt.
Een impressie van de spelkamer:
Als de ontwikkeling van een kind stagneert door bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis of psychische problemen, kan speltherapie uitkomst bieden.
Er zijn drie probleemgebieden waardoor de ontwikkeling van een kind kan stagneren:
Wellicht is de oorzaak niet duidelijk, maar merkt u dat uw kind niet lekker in zijn/haar vel zit. U merkt dat hij/zij:
Door middel van spel kan de speltherapeut achterhalen waar een probleem vandaan komt. Het kind communiceert door middel van zijn/haar spel!